Συχνές Ερωτήσεις

Συχνές Ερωτήσεις

·       Η GivingTuesday είναι ένα παγκόσμιο κίνημα γενναιοδωρίας που απελευθερώνει τη δύναμη των ανθρώπων και των οργανώσεων ώστε να μεταμορφώσουν τις κοινότητές τους και τον κόσμο τους.

·       Η GivingTuesday δημιουργήθηκε το 2012 ως μια απλή ιδέα: μια ημέρα που ενθαρρύνει τους ανθρώπους να κάνουν το καλό. Τα τελευταία δέκα χρόνια, η ιδέα αυτή έχει εξελιχθεί σε ένα παγκόσμιο κίνημα που εμπνέει εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους να προσφέρουν, να συνεργάζονται και να γιορτάζουν τη γενναιοδωρία.

·       Η GivingTuesday προσπαθεί να οικοδομήσει έναν κόσμο στον οποίο η καταλυτική δύναμη της γενναιοδωρίας θα βρίσκεται στο επίκεντρο της κοινωνίας που οικοδομούμε μαζί, μέσα από τις αξίες της αξιοπρέπειας και των ίσων ευκαιριών για όλον τον κόσμο.

·       Το παγκόσμιο δίκτυο της GivingTuesday συνεργάζεται όλο το χρόνο για να εμπνεύσει τη γενναιοδωρία σε όλο τον κόσμο, με κοινή αποστολή τη δημιουργία ενός κόσμου όπου η γενναιοδωρία θα είναι μέρος της καθημερινότητας.

Η GivingTuesday γιοαρτάζεται κάθε χρόνο την Τρίτη, μετά την Ημέρα των Ευχαριστιών και φέτος στις 28 Νοεμβρίου 2023. Πραγματοποιείται την ίδια ημέρα στις περισσότερες συμμετέχουσες χώρες του κόσμου.

Η GivingTuesday είναι ένα παγκόσμιο κίνημα αφιερωμένο στην απελευθέρωση της δύναμης των ανθρώπων και των φορέων να μεταμορφώσουν τις κοινότητές τους και τον κόσμο. Το κίνημα οργανώνεται σε συνεργασία με το παγκόσμιο δίκτυο ηγετών, εταίρων, συνεργατών, κοινοτήτων και γενναιόδωρων ατόμων της GivingTuesday Global.
To 2021, το HIGGS (Higher Incubator Giving Growth & Sustainability) συνδέθηκε με το Παγκόσμιο κίνημα της #GivingTuesday αποτελώντας τον κεντρικό φορέα εκπροσώπησης του κινήματος για την Ελλάδα.
Απώτερος στόχος της GivingTuesday είναι η δημιουργία ενός πιο δίκαιου και γενναιόδωρου κόσμου, ενός κόσμου όπου η γενναιοδωρία βρίσκεται στο επίκεντρο της κοινωνίας που χτίζουμε μαζί, μέσα από τις αξίες της αξιοπρέπειας και των ίσων ευκαιριών για όλον τον κόσμο.

Όλοι! Η GivingTuesday έχει δημιουργηθεί από έναν ευρύ συνασπισμό συνεργασιών, συμπεριλαμβανομένων ατόμων, οικογενειών, μη κερδοσκοπικών οργανώσεων, σχολείων, κοινωφελών ιδρυμάτων, επιχειρήσεων και άλλων φορέων. Υπάρχουν άνθρωποι και οργανώσεις που συμμετέχουν στη GivingTuesday σε κάθε χώρα του κόσμου.

Η συμμετοχή στη GivingTuesday έχει να κάνει με τη συμμετοχή σε ένα κίνημα γενναιοδωρίας και υπάρχουν πολλοί τρόποι για να το κάνετε αυτό. Είτε μιλώντας για το κίνημα, είτε προσφέροντας αγαθά, είτε προσφέροντας τον χρόνο σας, είτε προσφέροντας την οικονομική σας υποστήριξη. Το να είστε γενναιόδωροι είναι ένας τρόπος να αγωνιστείτε για τους σκοπούς που σας ενδιαφέρουν και να βοηθήσετε τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη.

Η συμμετοχή στην GivingTuesday σημαίνει ότι συμμετέχετε σε ένα παγκόσμιο κίνημα γενναιοδωρίας και υπάρχουν πολλοί τρόποι για να το κάνετε αυτό. Είτε μιλώντας για το κίνημα, είτε προσφέροντας αγαθά, είτε προσφέροντας τον χρόνο σας, είτε προσφέροντας την οικονομική σας υποστήριξη. Το να είστε γενναιόδωροι είναι ένας τρόπος να αγωνιστείτε για τους σκοπούς που σας ενδιαφέρουν και να βοηθήσετε τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη.

Συνδεθείτε με το τοπικό σας κίνημα GivingTuesday για να μάθετε περισσότερα για το πώς μπορείτε να προσφέρετε στη χώρα σας.

Ακολουθούν μερικές ιδέες που μπορείτε να σκεφτείτε:

·       Μοιραστείτε την καλοσύνη με τους γείτονές σας.

·       Μοιραστείτε τα ταλέντα σας εθελοντικά, δια ζώσης και εξ’ αποστάσεως

·       Μιλήστε/Προωθήστε έναν σκοπό που σας ενδιαφέρει

·       Ανακαλύψτε έναν τοπικό έρανο, μια κοινοτική εκστρατεία ή μια συντονισμένη εκδήλωση για να συμμετάσχετε με άλλους στην περιοχή σας – η συμμετοχή σας είναι πολύτιμη.

·       Προσφέρετε στον αγαπημένο σας σκοπό ή σε έναν έρανο για να βοηθήσετε όσους έχουν ανάγκη.

·       Χρησιμοποιήστε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να διαδώσετε το μήνυμα!

·       Μιλήστε για την προσφορά και τη γενναιοδωρία χρησιμοποιώντας το hashtag #GivingTuesdayGReece # GivingTuesday

·       Μοιραστείτε τις αναρτήσεις μας στο Facebook - https://www.facebook.com/givingtuesdaygr/ 

·       Μοιραστείτε τα κανάλια κοινωνικής δικτύωσης που διαθέτουμε στα προσωπικά σας κοινωνικά δίκτυα

·       Ανακοινώστε τη συμμετοχή σας στη GivingTuesday στα δίκτυα και τις λίστες του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σας

·       Επισκεφθείτε τον ιστότοπό μας για περισσότερες ιδέες και τρόπους συμμετοχής.

Η συμμετοχή στη GivingTuesday δεν έχει κόστος. Η GivingTuesday είναι ένα δωρεάν και ανοιχτό κίνημα για την απελευθέρωση της γενναιοδωρίας και όλοι οι πόροι μας διατίθενται δωρεάν μέσω του ιστότοπού μας.
Εάν η μη κερδοσκοπική σας οργάνωση χρησιμοποιεί μια ψηφιακή πλατφόρμα συγκέντρωσης χρημάτων, ενδέχεται να υπάρχει κόστος που σχετίζεται με τα εργαλεία που επιλέγετε να χρησιμοποιήσετε - ενημερωθείτε από τους σχετικούς παρόχους για να μάθετε περισσότερα.
Όχι, όλες οι δραστηριότητες συγκέντρωσης χρημάτων και τα κεφάλαια που συγκεντρώνονται την GivingTuesday κατευθύνονται από κάθε συμμετέχουσα μη κερδοσκοπική οργάνωση και επεξεργάζονται από την πλατφόρμα δωρεών της επιλογής τους.

Ναι! Αν είστε άτομο που θέλει να προσφέρει, υπάρχουν πολλοί τρόποι για να το κάνετε. Η GivingTuesday αφορά την προσφορά όλων των τύπων -κάποιοι μπορεί να επιλέξουν να δώσουν μια οικονομική συνεισφορά για τον αγαπημένο τους σκοπό ή να οργανώσουν μια εκστρατεία συγκέντρωσης χρημάτων, άλλοι θα επιλέξουν να προσφέρουν στους γείτονές τους, να ξεκινήσουν μια εκστρατεία συνηγορίας, να δωρίσουν αγαθά. Αν μπορείτε να δείξετε γενναιοδωρία και να μοιραστείτε την καλοσύνη, έχετε κάτι να δώσετε!

Ως μη κερδοσκοπική οργάνωση, μπορείτε να αποφασίσετε πόσα θα θέλατε να κάνετε κατά τη διάρκεια της GivingTuesday και τι είδους δραστηριότητα θα θέλατε να οργανώσετε. Ορισμένες οργανώσεις διοργανώνουν εκδηλώσεις συγκέντρωσης χρημάτων, ενώ άλλες χρησιμοποιούν την ευκαιρία για να απευθυνθούν στην κοινότητά τους με ειδικό περιεχόμενο, μέσω μιας εκδήλωσης εθελοντισμού ή για να ευχαριστήσουν τους δωρητές τους.

Οι οργανώσεις δεν λαμβάνουν δωρεές μέσω του ιστότοπου GivingTuesday. Όλες οι δωρεές γίνονται μέσω της πλατφόρμας επεξεργασίας δωρεών της επιλογής της οργάνωσής σας. Μπορείτε να επιλέξετε όποια πλατφόρμα θέλετε να χρησιμοποιήσετε.

·       Ένας σπουδαίος τρόπος με τον οποίο ως οργανώσεις μπορείτε να βοηθήσετε είναι να διαδώσετε το μήνυμα και να ενθαρρύνετε τις κοινότητές σας και τους υποστηρικτές σας να αναλάβουν δράση και να κάνουν μία κίνηση με θετικό αντίκτυπο στις 29 Νοεμβρίου. Χρησιμοποιήστε το hashtag #GivingTuesdayGReece # GivingTuesday όταν κάνετε αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ώστε να ενισχύσουμε το μήνυμά σας.

·       Εάν είστε μέλος ενός δικτύου ή ηγείστε μιας ομάδας, σκεφτείτε τρόπους με τους οποίους μπορείτε να συσπειρωθείτε γύρω από έναν σκοπό και ενθαρρύνετε την ομάδα σας να προβεί σε πράξεις καλοσύνης και γενναιοδωρίας αυτή την ημέρα. Μοιραστείτε τις ιδέες από τους οδηγούς μας στο www.givingtuesday.gr με τους συναδέλφους σας και αποφασίστε αν υπάρχει ένας τύπος δράσης/δραστηριότητας που να αναδεικνύει τον κλάδο, τα ενδιαφέροντα, τις δεξιότητες ή άλλα μοναδικά σας πλεονεκτήματα.
Υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους μπορείτε να συνεργαστείτε με κοινωφελείς οργανώσεις που ευθυγραμμίζονται με τους στόχους σας και την κοινωνική σας δράση ώστε να προσθέσετε πόρους στις προσπάθειές τους, να προωθήσετε τη χορηγία συμπεριλαμβάνοντας σε αυτήν την προσπάθεια τους εργαζομένους και τους πελάτες σας για τη δημιουργία μεγαλύτερου αποτελέσματος.

Ιδέες:

·        Εξετάστε το ενδεχόμενο να χρηματοδοτήσετε μία καμπάνια για μία μη κερδοσκοπική οργάνωση της επιλογής σας.

·        Οργανώστε μια ημέρα εθελοντισμού των εργαζομένων. 

·        Συνδεθείτε με τον σκοπό μίας μη κερδοσκοπικής οργάνωσης της επιλογής σας και προβάλλετε τις δράσεις της μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της επιχείρησής σας. Ενθαρρύνετε το δίκτυό σας (εργαζομένους, πελάτες, προμηθευτές, υποστηρικτές) να συμμετάσχουν και εκείνοι στις 28 Νοεμβρίου. Χρησιμοποιήστε το hashtag #GivingTuesdayGReece #GivingTuesday όταν κάνετε αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ώστε να ενισχυθεί το μήνυμά σας.