Νέα - Άρθρα - Συνεντεύξεις

Η Giving Tuesday στην The Powergame

.

GivingTuesday: Για πρώτη φορά στην Ελλάδα και η Ημέρα Γενναιοδωρίας
Μετά την παγκόσμια «γιορτή» του καταναλωτισμού, το τετραήμερο από τη «Black Friday» έως τη «Cyber Monday» στα τέλη Νοεμβρίου, ένα νέο παγκόσμιο κίνημα, με διαφορετικό όμως προσανατολισμό, την αλληλεγγύη και την προσφορά στο συνάνθρωπο, έρχεται φέτος για πρώτη φορά στην Ελλάδα.


Πρόκειται για τη «GivingTuesday» («Ημέρα Γενναιοδωρίας» ή «Μία Τρίτη με μεγάλο κοινωνικό αντίκτυπο» σε ελεύθερη απόδοση), που διοργανώνεται την πρώτη Τρίτη μετά τη Γιορτή των Ευχαριστιών (φέτος στις 30 Νοεμβρίου), ακριβώς δηλαδή μετά τη λήξη του εορταστικού – στις ΗΠΑ – και καταναλωτικού – παγκοσμίως- τετραημέρου.

Αυτός ακριβώς ο υπερκαταναλωτισμός με επίκεντρο τη «Black Friday» ήταν η γενεσιουργός αιτία του νέου κινήματος.

 
Η «GivingTuesday» ξεκίνησε το 2012 από την πόλη της Νέας Υόρκης και εξελίχθηκε έκτοτε σε ένα παγκόσμιο κίνημα εμπνέοντας εκατομμύρια ανθρώπους, επιχειρήσεις και οργανισμούς σε περισσότερες από 75 χώρες.

Πλέον έχει καθιερωθεί ως η παγκόσμια ημέρα προσφοράς και γενναιοδωρίας κι είναι χαρακτηριστικό ότι το 2020 στο πλαίσιο της «GivingTuesday» μόνο στις ΗΠΑ έγιναν δωρεές ύψους 2,47 δις δολαρίων, αυξημένες κατά 25% συγκριτικά με το 2019. Με δωρεές, προσφορά αγαθών και πράξεις εθελοντισμού συμμετείχαν στην Ημέρα Γενναιοδωρίας πάνω από 33,1 εκατομμύρια Αμερικανοί που «ανέβασαν» 13,6 εκατομμύρια συζητήσεις στα κοινωνικά δίκτυα.

Με το σύνθημα «Ενωμένοι Προσφέρουμε» μετέχει φέτος και η Ελλάδα
Από φέτος με το Παγκόσμιο κίνημα του #GivingTuesday συνδέεται και η Ελλάδα με σύνθημα «Ενωμένοι Προσφέρουμε» μέσω του HIGGS (Higher Incubator Giving Growth & Sustainability), που αποτελεί πρωτοβουλία με στόχο την ενδυνάμωση μη κερδοσκοπικών οργανώσεων (ΜΚΟ) που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, μέσα από εκπαιδευτικά και υποστηρικτικά προγράμματα και δράσεις που πραγματοποιούνται στη σταθερή και μόνιμη δομή των εγκαταστάσεών του.

Η Ελλάδα είναι μία από τις τελευταίες που «αγκαλιάζουν» τη #GivingTuesday, «ένα πραγματικά παγκόσμιο κίνημα και κάθε χώρα που συμμετέχει –οι πιο πρόσφατες είναι η Ελλάδα, το Νεπάλ και το Νότιο Σουδάν– παίρνει την ιδέα και την κάνει δική της», όπως επισημαίνει η CEO της GivingTuesday, κα Asha Curan.

«Κάθε χώρα έχει πλήρη αυτονομία και μπορεί να είναι όσο μοναδική και δημιουργική θέλει, να προσαρμόζει το κίνημα στην δική της κουλτούρα, στους ανθρώπους και στους στόχους της, και ωστόσο κάθε χώρα συμμετέχει στο ευρύτερο όραμα ενός πιο γενναιόδωρου κόσμου», εξηγεί η κα Curan, ενώ ο συνιδρυτής της HIGGS, κ. Σωτήρης Πετρόπουλος αναφέρει από την πλευρά του:

«Πιστεύουμε στη δύναμη των απλών ανθρώπων που έχουν καλές προθέσεις, ωραίες ιδέες και διάθεση για προσφορά στην κοινωνία.

Με αφορμή τον εορτασμό της GivingTuesday την Τρίτη 30 Νοεμβρίου, θέλουμε να εμπνεύσουμε και να υπενθυμίσουμε σε όλους τη δύναμη της προσφοράς και της γενναιοδωρίας. Για αυτό, αναλάβαμε ως επίσημοι εκπρόσωποι του δικτύου στην Ελλάδα, να δώσουμε ιδέες και εργαλεία σε όλους όσους θέλουν να συμμετάσχουν και ενωμένοι να κάνουμε τη διαφορά».

Ιδέες για τη #GivingTuesday
Στη #GivingTuesday μπορεί να μετάσχει όποιος επιθυμεί, από επιχειρήσεις μέχρι σχολεία και από οργανώσεις μέχρι φυσικά πρόσωπα, και με πολλούς τρόπους: έμπρακτη βοήθειά προς έναν γείτονα ή συμπολίτη που βρίσκεται σε ανάγκη, οικονομική υποστήριξη σε σκοπούς και φορείς με κοινωνικό αντίκτυπο, ακόμα και το «μοίρασμα» της ιδέας στα social media.

«Κάθε πράξη γενναιοδωρίας μετράει», επισημαίνουν από το HIGGS και παραθέτουν – ενδεικτικά – τις εξής ιδέες:

-«Μοιραστείτε την καλοσύνη με τους γείτονές σας.

-Μοιραστείτε τα ταλέντα σας εθελοντικά, εξ αποστάσεως.

-Μιλήστε/Προωθήστε έναν σκοπό που σας ενδιαφέρει.

-Ανακαλύψτε έναν τοπικό έρανο, μια κοινοτική εκστρατεία ή μια συντονισμένη εκδήλωση για να συμμετάσχετε με άλλους στην περιοχή σας – η συμμετοχή σας είναι πολύτιμη.
-Προσφέρετε στον αγαπημένο σας σκοπό ή σε έναν έρανο για να βοηθήσετε εκείνους που έχουν ανάγκη.

-Χρησιμοποιήστε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να διαδώσετε το μήνυμα!

-Μιλήστε για την προσφορά και τη γενναιοδωρία χρησιμοποιώντας το hashtag #GivingTuesday

-Μοιραστείτε τις αναρτήσεις μας στο Facebook – facebook.com/GivingTuesday

-Μοιραστείτε τα κανάλια κοινωνικής δικτύωσης που διαθέτουμε και προσωπικά σας κοινωνικά δίκτυα.
-Ανακοινώστε τη συμμετοχή σας στη GivingTuesday στα δίκτυα και τις λίστες του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σας».

Για περισσότερες ιδέες και εργαλεία, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφθούν το www.givingtuesday.gr 

https://www.powergame.gr/epichirisis/160571/givingtuesday-gia-proti-fora-stin-ellada-kai-i-imera-gennaiodorias/